VIDEO | Nicolae Ciucă: Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO

Publicat: 09/02/2023, 14:07
Actualizat: 09/02/2023, 15:01

Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă.

România a fost invitată, în 2022, să înceapă procesul de aderare la OCDE.

„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a spus, joi, Nicolae Ciucă, în deschiderea evenimentului „ADERAREA LA OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”.

Conform șefului Executivului, propunerea de aderarea la OCDE „reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm.

„Așa cum am discutat și în cadrul comitetului interministerial, am subliniat pentru toți factorii de răspundere din Guvernul României că este cea mai ușoară etapă pe care am avut-o pe masa guvernului pentru a fi îndeplinită. Abia de acum încolo începe partea cea mai complexă, parte în care procesul tehnic trebuie clarificat și va trebui să răspundem la chestionarele pentru informații suplimentare și, desigur, vizitele de evaluare. Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație.

De asemenea, în nenumărate rânduri, în discuțiile pe care le-am avut atât cu responsabilii guvernamentali, cât și cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, am subliniat că OCDE nu înseamnă negocierea unor standarde, ci aderarea la OCDE înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației. Și aici vorbim de un întreg ansamblu de instrumente juridice ale OCDE, despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Apreciez că, în acest fel, procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți”, a subliniat Nicolae Ciucă.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali”

La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în  economie și societate.

OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri, menționează premierul.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să  formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Codul rutier: Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×